Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстоят още експериментални гласувания с машините, за да могат хората да се обучат и да се гласува без проблем на предстоящите избори на 11 юли за парламент, каза пред БНР Цветозар Томов, заместник – председател на ЦИК във връзка с предстоящия машинен вот.

Досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница.

„По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинът им на програмиране. Важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори, трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно“, коментира той.

Още по темата

Томов посочи, че решението за преминаване от машинно към хартиено гласуване, няма да се взема на ниво
Секционна избирателна комисия. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

"Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства - около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства. А срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности ", коментира още експертът.

По думите в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

По повод тестове с машините досега Цветозар Томов поясни, че се мери най-вече времето за гласуване според особеностите на гласоподавателите, мястото на секцията.

"Продължаваме с тестовете, ще има още три теста в София тази седмица, не искаме да бързаме с някакви окончателни изводи. Това, което до момента може да се посочи като извод е, че при наличния брой устройства, които можем да използваме, трябва да сме много добре подготвени в информационната кампания и по отношение на подготовката на СИК, за да се справим без проблеми. Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации", заяви още Цветозар Томов.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 месеца

Комунистите на Радев започнаха да рушат държавата. Това са само разходи без никакъв смисъл. Тези машини с нищо не допринасят за честността на изборите, даже напротив са много по лесно манипулируеми. Започват с анархията и хаоса. Вместо да покажат че искат нещо хубаво да направят за хората те продължават с ченгеджийските си номерца.

35

Жалко за народа

преди 7 месеца

Експериментите продължават. Днес 2000 машини, утре още толкова...Нали има кой да плаща - данъкоплатеца.

34

Георги Илиев Митев

преди 7 месеца

Епиграма : Пари за - Ц И К и. Р И К - за пенсионерите ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, институции и граждани.