Снимка: БГНЕС

"Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. Те са направени като отговор на исканията, не само от тези месеци. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото". Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че оставката на премиера е най-полезният ход независимо дали бъде свикано Велико Народно събрание.

Още по темата

Според него е нужно да се промени начинът, по който функционира демокрацията днес. "Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", отсече вицепремиерът.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца. "Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години. България бе съвсем различна държава", обясни Дончев.

В редакцията на текстовете участие са взели част от Министерския съвет, както и министър Данаил Кирилов, и вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете",  разясни Дончев и допълни, че в крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС.

"Това е рамката, предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат в детайлите. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция. Добре свършената работа ще означава, че текстовете ще бъдат приети от ВНС и ще заработят. Всичко останало са субективни оценки. ", отсече той и допълни, че всички чакат с нетърпение чакат какъв текст ще се появи и е нормално всички да не мислят по един и същи начин. Трябва да гледаме каква е същината."

По думите му, машинното гласуване е правилната стъпка. Що се отнася до протестите, Дончев обясни, че полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но все пак и този ресурс не е безкраен.

Вицепремиерът коментира и желаната от ВМРО връщане на наборната служба. Според него тя не тревожи хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase