Снимка: БГНЕС

ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември. Прогнозата е на правосъдния министър Данаил Кирилов, направена пред "24 часа". Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание.

Темата вече коментираха много експерти, сред които Екатерина Захариева и Томислав Дончев, според които страната се нуждае от промяна в Конституцията.

Още по темата

 Според професор Георги Близнашки пък промените в Конституцията трябва да гарантират демокрацията в страната ни и да не дават възможност случайни хора да определят съдбата ни.

Според Румен Гечев от БСП, опозицията не би подкрепила предложението за свъкване на Велико народно събрание.

Експертът по конституционно право Георги Близнашки също коментира ситуацията пред Bulgaria ON AIR.

Близнашки смята, че в хода на конституционни промени трябва да се обърне поглед и към президентската институция.

"Гордея се с много неща в тази Конституция, гордея се, че спасих родното черноморие от разграбване", обясни Близнашки.

Според него е грешка в Конституцията прекият избор на държавния глава от народа.

"Всичко зависи от това дали в НС ще има необходимата воля и ще се съберат 160 народни представители. 30 години живеем в условията на демокрация, може би трябва да се даде възможност на една нова генерация да се произнесе по тези въпроси", обясни експертът.

"Каквито и промени да се предлагат, трябва да се случат енергично. Надявам се, че здравият разум ще просъществува. България няма време за губене, заради традиционната конфронтация по нашите географски ширини. Не може да извадиш Прокуратурата от съдебната власт. Има дефицит на държавници. Имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа", каза още той.

От ГЕРБ имат готовност още в началото на септември да входират в Народното събрание предложенията за промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase