Снимка: Кадър bTV

Без изненда - населението на България продължава да намалява и да застарява. В края на миналата година населението ни е 6 445 481 души, сочат данните на НСИ. Това е 2229 души по-малко от предходната 2022 година.

Икономистът Николай Василев направи разбивка на данните и обощи, че ражданията на година трябва да са над 100 хияди, за да може населението да спре да намалява. По думите му през последните 35 г. страната ни върви стремглаво надолу по отношение на демографията – за този период ражданията са намалели от 120 000 годишно на малко над 50 000.

Икономистът допълни, че през последните години наблюдава как всички са си заровили главата в пясъчкина с принципа, че “нищо не може да се направи”. Пред bTV Василев каза, че ако тези темпове се задържат след сто години е възможно да изчезнем като нация.

Василев даде и конкретни предложения, които да стимулират раждаемостта в България.
 
Основните три от тях са: по 25 000 лв. за всяко новородено дете, незабавно изграждане на детски градини в София и в другите градове, в които липсват места, и детски добавки от 160 лв. за всяко дете в страната. Според Василев тези близо 1 млрд. лева годишно могат да дойдат от  съкращаване на раздутата държавна администрация и отдаване на концесия на големите инфраструктурни проекти.

Поредните предсрочни парламентарни избори той коментира така: "На мен последни три годни години ме се сливат в един общ хаос и на едно нищоправене. За мен няма разлика между първото и второто редовно правителство и всички служебни за този период. Това са години без реформи, без идеи, ще ги запомня с хаос, скандали и безобразно харчене на пари от бюджета", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase