Снимка: кадър Youtube

Туркменистан си е спечелил прозвището "Северна Корея" на Централна Азия. Държавата е затворена, лидерът е един и същи от разпада на Съветския Съюз.

Гурбангули Бердимухамедов държи властта със строг захват. Последният месец обаче 62-годишният тоталитарен лидер изчезна за няколко седмици от публичното полезренеи.

Това предизвика редица спекулации в страната, че президентът е починал. Малко познат анализатор дори потвърди пред руски медии, че наистина Бердимухамедов е починал, като се позова на "туркменистански бизнесмени с познати в службите за сигурност", предаде Франс прес.

Посолството на централноазиатската страна в Русия обаче отрече тези твърдения като "пълна лъжа".

Бердимухамедов, който често е "звездата" в продукции на националните медии, се появи отново в телевизионен репортаж, в който разглежда снимки на убежища, направени от стари автобуси.

В неделя пък държавната телевизия излъчи още подробности за последните занимания на лидера на Туркменистан.

В пространствен, 25-минутен репортаж, Бердимухамедов язди коне, композира музика, играе боулинг, и разбира се отбелязва десетка, докато съотборниците му го аплодират.

Той също така кара състезателна кола през пустинята Каракум и дори посещава кратера Дервезе.


Дервезе има интересна история - през 1971 г. съветски геолози, търсещи газови находища, се натъкнали на кратера. Под тежестта на техниката, с която сондирали, земята се срутила. Газовите изпарения обаче били много отровни и никой не смеел да влезе вътре, затова прибегнали до малък трик, с който да се обезопаси кратера.

Геолозите го запалили, смятайки, че така по-бързо ще изгорят намерената вътре газ.

Неочаквано дори и за тях обаче, огънят не спрял. Кратерът гори и до днес и е познат с името "Вратите на Ада".

А кой се осмелява да кара край Вратите на Ада? Самият Гурбангули Бердимухамедов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase