Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партиите, които са взели по 13,20 лв. на глас, вместо по 11 лв., ще връщат субсидиите за срок от три години назад. Това е записано в предложението на правителство за поправки в закона за политическите партии.

Още по темата
"Срокът, който е визиран в законопроекта - 26 май 2016 г., се има предвид три годишна погасителна давност. Тоест да не се стига до аргумент с настъпила погасителна давност. Тъй като тук плащанията са периодични, се прилага давността за 3, а не за 5 г.“, разясни правосъдният министър Данаил Кирилов, цитиран от "24 часа“ за начина, по който ще се връщат надвзетите от партии средства от държавните субсидии.

Така разписан законът ще задължи партиите да връщат надвзетите субсидии само за 3 г. назад, които по неофициални данни възлизат на около 14 млн. лв. Това означава, че надвзетите пари от по-ранен период пред 26 май 2016 г. няма да бъдат връщани. Не е ясно и какъв е техният размер.

На въпрос какво ще стане с партиите, които са в лошо финансово състояние и не могат да върнат надвзетите си субсидии, Кирилов отвърна: "Най-вероятно те ще са в хипотеза на изтекла погасителна давност“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase