Снимка: БулФото

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансивият министър Владислав Горанов пред economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъстват премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов.

Още по темата
Според него, няма как при сега действащия закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът бил така разписан, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпрeдели само между правоимащите партии и коалиции.

Владислав Горанов смята, че единственият начин това да се поправи е чрез промяна в закона.

"Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.

На въпрос дали това му се струва честно, финансовият министър заяви, че "честно е класово понятие, законодателството дава правила" и ако законодателят иска наистина да дава по 11 лева на глас, трябва да прецизира закона.

Припомняме, че разследване на телевизионното предаване "Шоуто на Слави" показа, че след последните избори партиите, спечелили над 1% от гласовете, са си разпределили не по 11 лева, както е записано в Изборния закон, а по 13,23 лв. Общо това прави над 6 милиона лева щета за хазната.  По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разподерил проверка на скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase