Снимка: Dnes.bg, архив

След като стана ясно, че партиите са получавали реално по 13,20 лв. държавна субсидия на спечелен глас на изборите, вместо записаните в закона 11 лева, правителството реши неприсъствено да предложи поправка в Закона за политическите партии, с която да ореже част от парите.

Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години, съобщиха от правителствената информационна служба.

За какво отиват субсидиите? За лукса на партийни функционери

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2016/12/06/za-kakvo-otivat-subsidiite-za-luksa-na-partiini-funkcioneri.324635
 

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас.

При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева, обясняват от кабинета.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева.

Заради субсидиите главният прокурор Сотир Цацаров вече разпореди проверка.

Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Оказа се, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. глас.

Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обясни, че законодателството сега позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители.

"Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase