Снимка: Кадър, bTV
fallback

Очевидно, че президентът Румен Радев има някаква амбиция за нов политически проект. Рано е обаче да мисли за подобно нещо, коментира президентът на България за периода 2002-2012 Георги Първанов.

Той даде положителна оценка за работата на Радев, но подчерта, че е имало и пробойни и ерозия.

Oще по темата

"Президентът трябва да бъде критичен и да е своеобразен коректив на отделните власти. Постоянната свръх критичност обаче кара хората да престанат да възприемат тези оценки, а и пораждат съмнения за конфликт, да не кажем война, между институциите и всякаква липса на диалог", предупреди той.

Първанов посъветва настоящият президент на България да възстанови диалогът, да бъде критичен, но не по всеки повод, за да има чуваемост. И обясни, че идеята за създаване на Съвет за стратегическо развитие на България е добра, защото у нас има дефицит на стратегическо мислене.

"Тук има един принципен спор, според който президентът Радев трябва да има позиция и затова не може да бъде президент на всички български граждани, но той трябва да е именно такъв", каза Първанов пред bTV.

Той протегна ръка към БСП и обясни, че е отворен за диалог и към "Позитано" 20 и към други политически сили за коалиция.

"Опасявам се, че в противен случай трудно ще бъде преборен ГЕРБ", каза Първанов и допълни, че соцлидерката Корнелия Нинова е "един добър и ярък опозиционер, но все още не успява да се наложи като алтернатива".

"Конкурсът за F-16 е опорочен и президентът е прав. В тази ситуация, анализирайки проблемите на нашата сигурност, трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези пари можем да ги инвестираме в българското производство, да ги инвестираме в сигурност", коментира Първанов темата за изтребителите.

"Не може да има съмнение за корупция, когато става въпрос за F-16. Там такива неща не се случват", убеден е Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Да де, ама, а де.

преди 5 години

Бая зор ще видят тия с изборите и сега протягали ръка. Да се смее ли, да плаче ли човек ....

33

бай вълчо от хисаря

преди 5 години

До тяСъгласен съм с теб . Га папа кюфтаците Първанката не рева, ама сега когато са диетични, реве. Е, кога е ясен и точен. Затова на изборите един сре***ден пръст на АБВ.

32

тя

преди 5 години

10 години живя като цар и яде хляба народен и нищо не направи за хората , а само за себе си!

fallback