Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Знаков отчет на президента Румен Радев за втората му година на "Дондуков" 2. Държавният глава не се отклони от заявката си от началото на мандата да сложи край на "безкритично наблюдаващия президент" и отправи своите критики към властта.

"Речта на президента беше изключително силна. Тя не може да остане сама в пространството. Зависи от българите, дали ще подкрепят конституцията и законите. Не можем повече да разрушаваме институциите. Радев смени позицията си от "няма нужда от избори" към "избори". Показателите на държавата, смъртността, падането на образованието и конкурентоспособността – институциите западат. Не би трябвало да съществува такава държава в ЕС", подчерта политологът доц. Мария Пиргова.

Още по темата

Според журналиста Недялко Недялков президентът е поел ангажимент, който не може да изпълни.

"Това е президент пред нервна криза. Той иска да свали легитимното правителство, за да прокара своята марка изтребители. Той превишава законните си правомощия. Каза, че няма да работи с легитимното правителство. За 2 години той не е стъпил в парламента. Той обвинява властта в корупция. Подкопава авторитета на прокуратурата. Той бламира властта. Той разпространява фалшиви новини", отбеляза Недялков в "България сутрин".

Доцент Пиргова контрира твърденията на събеседника си с аргументите, че управлението на ГЕРБ и действията на прокуратурата не действат ефективно.

"Съдебната система не работи. Няма български инвестиции в страната. Радев намери своето място, както към НАТО, така и към Русия. Той е единствената балансирана българска институция. Президентът има огромна вътрешна легитимност", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Недялко Недялков изрази мнението, че Румен Радев се саморазобличава като лидер на опозицията.

"Радев е рекламен агент на "Грипен". Жена му си купува рокли с държавна охрана. Президентът е патерица на БСП. Целта му е да създаде партия, която да управлява в коалиция с БСП", изтъкна още журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase