Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев разкритикува остро работата на правителството и парламента при отчета на втората година от мандата си.

Още по темата

Държавният глава поиска радикална промяна на политическата среда и стила на управление и определи ситуацията у нас като "критична".

"Радев учи добре наизуст, но му липсва политически рефлекс. Добър играч е когато има режисиран сценарий. Това проличава в живата връзка с журналистите. Той иска да бъде политик, но няма политическата интуиция. Той анонсира политическия си проект. Изцяло ми прилича на Първанов с АБВ. Корупцията сега е продукт на прехода. Тя е болест на демокрацията. Радев постоянно прокламира тезите на Путин за ЕС, за САЩ. На БСП ѝ е много трудно да спадне към християнската консервативна руска идеология. Говорим за сблъсък на олигарси и доктрини в БСП", отбеляза политологът Цветанка Андреева.

"Напоследък президентът се заявява като алтернатива на управлението. Иска му се да бъде коректив не само от президентската трибуна. Той иска да управлява. Комисията, която с негов декрет ще се формира, има функцията на коректив. БСП е обективна към момента – не могат да надскочат електоралния таван от 900 000 гласа. Хората биха гласували за Радев, ако се появи с нова партия с хора, които преди това не са били в парламента. Това ще бъде задължително в ущърб на БСП. Клиентелизмът и шуробаджанащината са маниер на обществото ни от векове. Това няма да се промени със смяна на управлението. Който и да дойде на власт – ще виждаме същите неща", категоричен бе политологът доц. Стойчо Стойчев.

Темата на разговора в "Денят ON AIR" обхвана и малката коалиция в управлението "Обединени патриоти". Според Андреева те доказаха, че действат ефективно в предизборно време. "Там проблемът е по-скоро кой да оглави дружината на войводите", поясни още тя.

"Социологическите изследвания не могат да уловят, когато хората гласуват за партията, от която е работодателят им. От 2009 г. насам, ГЕРБ не пада под милион гласа, а БСП не се качва над 900 000 гласа. Тази разлика може да се стопи, ако се случи много тежък проблем за цялата държава. Това в момента не го наблюдаваме. В България много трудно някоя партия би продала жена за политик – това ни е манталитета", добави доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase