Снимка: БТА

Президентът изрази своята абсолютна подкрепа към исканията на българските превозвачи, към предприетите от тях действия и намерение за справедливи протести в Брюксел.

"Изразявам уважението си към вашата дейност, която не само има огромен принос към българската икономика, като принос към БВП и трудовата заетост, тя осигурява препитание на много семейства. Аз съм с вас", заяви той на среща с транспортния бранш.

По думите му тази среща е не, за да се прави анализ дали някой до момента си е свършил или не си е свършил работата.

"Приемам тази среща, за да уточним какво и как трябва да се прави оттук нататък", посочи държавният глава.

Според Радев нещата явно не могат да се решат за един ден и борбата трябва да се води в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

"Вашата борба е справедлива, защото предприетите действия и желание за промени по пакета "Мобилност" са в грубо нарушение на принципите на ЕС за свободния пазар, принципите за свободно движение на стоки, услуги и хора. Трябва да се борим за нашите права", обясни той.

По думите му това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи.

"В президентската институция поддържаме редовна комуникация с нашите представители в европарламента. Последно снощи говорихме подробно с Петър Курумбашев какво точно и как ще бъде внесено в Комисията по транспорт", обясни президентът.

"Очакваме оттам нататък гласуването. Надявам се вашият справедлив протест да повлияе", коментира още той.

Според него следват евентуално и дискусиите в т.нар. триалог, където също е много важно да има борба за всеки един пробив по различните параметри, които представителите на българския транспортен бранш предлагат и стиковат с представителите ни в ЕП.

Превозвачите от своя страна обясниха, че подкрепата на президентската институция е много важна за тях, тъй като всички действия, които са включени в пакета "Мобилност", са абсолютен протекционизъм и целящи да закрият транспортния бранш в България.

Според тях с приемането на закона "Макрон" ще се създаде конкурентно предимство в страните, регистрирани извън ЕС, като Турция и Русия например. "Питаме това ли е целта?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase