Снимка: Dnes.bg
fallback

Румен Радев определи предложението на Министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за изтребител F-16 като триумф на лобизма и финал на автокрацията за тази година.

"Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници", заяви президентът пред Дарик.

Oще по темата

"Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят", допълни по темата Радев.

Според президента 2018-а е годината на демократичния упадък.

"Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна", заяви Радев и посочи, че оттам са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

460

fdhjdgj

преди 5 години

Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.

459

Анонимен

преди 5 години

Флота поръча 60 ф-18супер хорнет и 20 гловар че нещо не са доволни от недоразумението ф-35

458

Анонимен

преди 5 години

А сааб и боинг със ТХ спечелиха конкурса за нов високо технологичен евтин за поддръжка УТС за да могат до обучават пилотите за скъпите ф-35 първата поръчка е за 450бр и ще правят завод за 17000 работници при кравите участва се броиката за самолета да стигне 1000 даже искат да направят и версия която да се ползва като лек щурмови като е толкова добър и евтин ф16в защо не си поръчат 100 бр да си пускат бомби по сватби и болници

fallback