Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Коментари Напиши коментар

449

ред-нек

преди 5 месеца

Цялата работа е кой ще вземе комисионната! На нас самолети ни трябват почти колкото луноходи. Даже второто е по-смислено, че може и по-евтино да ни излезе.

Опорни точки:
1. Да се коментират новини свързани с покупката на F16.
2. Да се представи президента в негативна светлина.
3. Да се ползва ICMP/IGMP/RARP.
4. Плевнелиев е най-великият прецедент на вселената
5. Случайното попадане на този текст в коментара под новината е целенасочено.

448

hdfjnd

преди 5 месеца

Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.

447

Хан Крум

преди 6 месеца

Ще ни изпразнят повече джоба,нищо няма да ни дадат.