Снимка: Reuters

Видео 21.12.2018

Докладът препоръча: Новите ни изтребители – F-16

Докладът за избор на нов изтребител препоръчва да започнат преговори със САЩ за закупуване на F-16. Това става ясно след оценката на офертите за нов военен самолет на ВВС, направени от работна група, съставена от военни и политици.

Още по темата
Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, който е внесен днес в МС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

“Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник”, посочи военният министър Красимир Каракачанов по време на пресконференция във връзка с доклада.

"Оттук нататък Министерският съвет, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на Народното събрание и следват преговори със САЩ", обясни процедурата той.

След доклада се предлага министър-председателят Бойко Борисов да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"С придобиването на изтребител F-16, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще се елиминира всяка зависимост на България от трети страни", подчерта заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от "Фокус".

Според него този самолет ще издигне на много качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. "Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и националната сигурност на Република България, както в региона, така и по отношение на нашите задължения в съюзен формат", допълни Запрянов.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

Коментари Напиши коментар

813

до Az

преди 5 месеца

Ф-16 блок 70 е самолет, поколение 4++, което ще рече - самолет от 4-то поколение с авионика 5-то поколение. Машината, която ни се предлага, тепърва влиза на въоръжение. Достатъчно е само да споменем, че ползва радара на Ф-35. Както казах и в постинг 827, проблемът ни ще е поддръжка и финансиране. Доста скъп и луксозен самолет е и финансите могат да го приземят като кугърите и спартаните.

812

Анонимен

преди 5 месеца

Да, Ф-16 блок 70 е оперативно по-добър самолет от Грипен. Сега лошите новини - само за да кацнат Ф-16 в Граф Игнатиево, там трябва да се налеят над 60 млн. евро. Освен това съставът на базата трябва да се увеличи трикратно. Ф-16 е скъп, луксозен, нежен и много сложен за поддръжка. Чувствителен е дори към камъчета на пистата. Инфраструктурата, която ще иска е за стотици милиони. Да не стане като с кугърите и спартаните - хубави машини, които седят на земята, защото няма пари.

811

sadba

преди 5 месеца

abe ne stiga 4e kato narot sme mrasni i dolni - ami na vsi4ko odgore i prodazni : dneshno vreme da se sramyvash da se nare4esh balgari = ?ddddddddddddddzszsaa