Снимка: Reuters

Докладът за избор на нов изтребител препоръчва да започнат преговори със САЩ за закупуване на F-16. Това става ясно след оценката на офертите за нов военен самолет на ВВС, направени от работна група, съставена от военни и политици.

Още по темата
Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, който е внесен днес в МС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

“Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник”, посочи военният министър Красимир Каракачанов по време на пресконференция във връзка с доклада.

"Оттук нататък Министерският съвет, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на Народното събрание и следват преговори със САЩ", обясни процедурата той.

След доклада се предлага министър-председателят Бойко Борисов да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"С придобиването на изтребител F-16, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще се елиминира всяка зависимост на България от трети страни", подчерта заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от "Фокус".

Според него този самолет ще издигне на много качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. "Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и националната сигурност на Република България, както в региона, така и по отношение на нашите задължения в съюзен формат", допълни Запрянов.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase