pixabay
fallback

"Турски поток" ще минава през България. "Газпром" официално е заявила намерението си за това. Новината съобщи в НС енергийният министър Теменужка Петкова.

Официалната информация от руска страна идва само няколко часа, след като парламентът промени Енергийната стратегия и реши "Булгартрансгаз" да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво, от българската част на "Турски поток".

Oще по темата

"Газпром" пусна официално съобщение, че проявява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който "Булгарстрансгаз" ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България", каза Петкова на извънреден брифинг.

По думите й европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ, като според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост.

Според нея сега всичко зависи от условията, които ще обяви "Булгарстрансгаз".

"От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години", заяви Петкова.

"В случай че "Газпром" спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод през 2020 година, България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите", смята тя.

На 22 ноември руското издание "Комерсант" написа, че "Газпром" е решил за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия, но на 19-и в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

161

Жиб.

преди 5 години

Това е добро решение - може всичко да е, но ние родолюбците ще го одобрим.

160

Анонимен

преди 5 години

Без илюзии.Турски поток ще е инструмент за изнудване на страните по трасето,предимно от ЕС,не само от Русия,но най-вече от Турция.

159

extremist

преди 5 години

И ДА НЕ ВИ Е ЯСНО ЩЕ ВИ ГО ИЗЯСНИМ БЕЗ ДА ВИ ПИТАТ

fallback