Снимка: Bulgaria ON AIR

Анализи показват, че изграждането на "Турски поток" на територията на България би струвало на страната ни 2,6 млрд. лева. Това стана ясно по-рано днес от думите на енергийния министър Теменужка Петкова. Според нея печалбата, която ще има "Булгартрансгаз" и съответно държавата от този проект, ще достигне 4,3 млрд. лв. за периода между 2020 и 2040 година.

"Тези 4,3 млрд. ще влязат в държавната хазна под формата на чиста печалба, без данъци и без такси. Що се отнася до изграждането на "Турски поток", още когато се откри интерконектора в Лозенец, бе потвърдено от турската страна, че тя приема втората тръба да бъде насочена към България", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Meждувременно стана ясно, че до дни България ще подпише споразумение за финансиране от Европейската инвестиционна банка за газова връзка с Гърция. А според енергийния министър Теменужка Петкова България не трябва да се бавим и с "Турски поток", за да не бъдем заобиколени от енергийния проект.

Страната ни все още обаче не е получила официално потвърждение от "Газпром" за това, че Русия има планове втората тръба от "Турски поток" да мине през България, както съобщи руското издание "Комерсант" миналата седмица.

"Безспорен факт е, че ние сме готови за този проект. За първи път са предприети конкретни действия. На практика България ще транзитира и ще продава повече газ отколкото до момента. И трябва да признаем, че "Булгартрансгаз" съществува, защото обслужва националния пръстен и транзитната система. Без транзит предприятието не би могло да функционира ефективно", подчерта проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase