Снимка: Pixabay

"Булгартрансгаз" да стане акционер в терминала за втечнен газ в Александруполис, да изгради газова борса и да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво, от българската част на "Турски поток". Това решиха депутатите като приеха промените в Енергийната стратегия, внесени от правителството.

162 законотворци бяха "за", нито един не беше против, а 10 се въздържаха – 9 от Обединени патриоти и един от ГЕРБ.

Енергийният министър Теменужка Петрова обаче съобщи, че все още няма официална позиция на "Газпром" дали "Турски поток" ще мине през България.

"Ние водим разговор с колегите от "Газапром" работим тази посока", увери тя.

Още по темата

Според нея с промените в стратегията България цели да си запази стратегическото място на газовата карта.

В стратегията е записано, че концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната, основана на идеята от различни входни точки на газопреносната система да постъпват различни количества природен газ от различни източници с цел търгуването им и по-нататъшното им транспортиране, ще бъде реализирана чрез изграждане на хъб „Балкан”.

В същото време в тази точка ще бъде организирано и пазарно място за търговия с газ - газова борса, където всеки пазарен участник би могъл да извършва сделки.

На "Булгартрансгаз" е възложено до края на годината да реализира проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

Пак до края на 2018 г трябва да бъдат предприети и действия за започване на процедура за придобиване на акционерно участие в изграждане на нов терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

Макар че имаха упреци към управляващите от БСП и ДПС подкрепиха промените в стратегията с мотива, че те са в интерес на защитата на интресите на страната.

Според социалиста Таско Ерменков левицата заставата зад стратегията с ясното съзнание, че при така стеклите се обстоятелства нямат друг избор.

"Трябва да сме входна точка на газ за Европа, иначе ако не започнем действие по продължаване на втората тръба т. Нар. "Турски поток" да мине в Българея, ще се превърнем в газов апандисит със своето минимално потребление на газ", коментира той.

Според Рамадан Аталай от ДПС отново има закъснение при важни решения и пак се стига до пожарникарски решения.

Той призова депутатите да чуят мнението и на Българския енергиен форум , който предлага и още едно трасе, което може да е по-евтино или по-скъпо, но не било работа на Народното събрание да мисли това, но е важно да се свържем с Австрия.

Единственият който се изказа против новите моменти в стратегията беше Валери Симеонов от ОП.

Според него става въпрос за търговска дейност, за приходи и разходи и той няма да подкрепя стратегията, докато не бъде а убеден, че България ще печели от нейното реализиране.

"Десетилетия слушаме за полезни за България енергийни проекти, които в крайна сметка се оказват полезни за други държави, така беше с оня безумен проект "Бургас – Александруполис", така беше с "Южен поток", за който чакахме 1 лев транзитна такса и чиято цена нарасна 4 пъти докато течеше обществено обсъждане, не по- различно беше и положението с АЕЦ "Белене", още плащаме пари за проекти , които не са били полезни за България, защото нямат парична обосновка", скочи той.

"Искам да бъде убеден, че преминаването на този газопровод през България ще носи полза за държавата от гледна точка на газовите количества, които ще вървят към Западна Европа, ами ако по някаква причина Русия спре газоподаването, както направи това с Украйна, какво става - още 2 милиарда ще тегнат над българските данъкоплатци, а те вероятно ще дойдат от заем", продължи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase