Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зрелищният арест на семейство Баневи, които са с обвинения  за присвояване и данъчни престъпления, не трогна червената шефка Корнелия Нинова.

Според нея арестите на олигарси са прах в очите на хората и европейските партньори.

"Ако ще правим нещо за народа, трябва ревизия на прехода", отсече тя.

Още по темата

"На семейство Баневи е повдигнато обвинение за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. Кой управлява в този период? Какво е правил от 2009 до 2018? Присвояване и данъчни престъпления 2010 и 2011 г. – къде са политиците от този период? Къде е председателят на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, който е трябвало да следи какво се случва с тези приватизирани предприятия", скочи тя.

Нинова нападна бившия шеф на агенцията Емил Караниколов, който "за награда за това, че си е затворил очите, днес е министър".

"Всички, независимо от цвета им, няма наши-ваши, които са нарушавали законите и крали по време на прехода и сега, трябва да носят отговорност с пълната сила на закона", призова тя.

Според нея ситуацията днес прилича на картината от миналото и по-точно от 2010 г., когато се снимаха и показваха от хеликоптери палати на олигарси, с басейни, градини, невероятно богатство.

"Какво се случи от 2010 г. досега? Станахме пак октомври 2018 г., за да ни показват същите палати на същите олигарси, само че сега снимани отвътре. Ще чакаме ли още 8 години да се случи нещо? Не е ли това имитация на борба с олигарсите на прехода? Защото от 2010 г. досега управлява Бойко Методиев Борисов", обясни лидерът на БСП.

Според нея явно няма истинско желание за борба с олигарсите и с модела на прехода.

"Това е имитация, изборен подход, както искате го наричайте: прах в очите на хората и на европейските ни партньори. Обърнете внимание – чакаме мониторингов доклад следващия месец. Това не го правят за българите, това го правят за пред чужденците, защото идва доклад. Ако ще правим нещо за хората и за народа – ревизията на Прехода изисква според нас – разграждането на този модел, за нас той е политико-олигархичен. Ще повярваме и ние ще работим за това да сложим край на този модел, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици, защото не е луд който яде баницата, а който му я дава", настоя Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase