Снимка: БГНЕС

Румен Радев наложи вето върху разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда. От прессекретариата на президента допълниха, че без да се оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, текстовете се връщат в НС.

Прилагането им би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

Според Радев законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, стига това да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

Това е третият път, в който Радев налага вето срещу мерки, подобни на приетите в този закон. Предишните два пъти са от 2017 и 2019 година, напомнят от прессекретариата на държавния глава.

За обсъждане са върнати текстовете, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Президентът оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес. Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в НС е необходимо и защото тези промени са гасувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase