Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Разследването срещу Николай и Евгения Баневи ще се разширява. Стартовата точка е източването на приватизираното и фалирано от тях "Полимери"-Девня. На действията на обвинението няма да се ограничат само да това. Анализът на документите продължава и утре колегите от специализираната прокуратура ще изнесат подробности, обяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му на този етап е започнало досъдебно производство срещу Баневи, които бяха арестувани във Франция. Те са подведени под отговорност за данъчни престъпления, присвоявания и пране на пари.

"Казвам отправна точка е "Полимери", защото тук се очаква в резултат на извършените интензивни действия параметърът по разследването да се разшири и да обхване доста по-голяма икономическа дейност на Баневи", допълни Цацаров. Снощи е продължило претърсване и изземане на документи от техните офиси.

Още по темата

"Към този момент е издадена европейска заповед за арест. Задържането е реализирано, и предстои процедура пред френския съд да бъдат екстрадирани. Тамошният съд би следвало да реши дали ще допусне изпълнението на европейската заповед за арест. Лицата, спрямо които е издадена тази заповед, имат възможност в това производство да заявят желание за незабавно изпълнение. Нещата оттук насетне са в ръцете на френското правосъдие до предаването им на българските власти", каза Цацаров.

Според него различна, но подобна е и процедурата, която се развива пред турски съд с Митьо Очите. Там екстрадиционната процедура на ниво съд е изпълнена и се очаква решение на изпълнителната власт, за да може да се осъществи окончателното му предаване.

"Продължава издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви, което е в ръцете на френските власти. Това, което трябва да е направено, ние сме го свършили", настоя обвинител №1.

"Иво Прокопиев е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за "Каолин". Твърденията, че бил подведен под отговорност, защото неговите издания пишели срещу корупцията, не отговарят на истината", заяви още главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинител №1 в държавата се въздържа да посочи конкретни подробности за Прокопиев и уточни, че е обвинен за пране на пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase