Снимка: Dnes.bg
fallback

Омбудсманът Мая Манолова извоюва още една победа, след като отпадна подоходния критерий за отпускане на социална помощ за всички сираци и полусираци.

Така всички деца без един или двама родители ще получават помощта, чийто размер ще бъде определен в бюджета за следващата година.

Първоначално управляващите искаха подоходния критерий да остане за децата с един родител, но след разговори с финансовия министър и премиера Борисов и отлагане на гласуването, те решиха той да отпадне за всички.

Oще по темата

В крайна сметка предложението на БСП за отпадане на подоходния критерий отпадна, след като управялващите застанаха зад него.

"След една година кампания, която започна с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, след писане на законопроекти и срещи с парламентарните групи, имаме добра новина. Имаме победа - абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че веднъж са наказани от съдбата, а после ги наказва и собствената им държава, ще отпадне", каза Манолова.

По думите й става въпрос само за около 6000 деца и подкрепата за тях не би затруднила по никакъв начин държавата.

Досега право на социална подкрепа имаха само тези, които имат доход до 75 лева. Това е и причината Златина Хаджипанайотова да напише в края на миналата година писмо до Дядо Коледа, с което даде гласност на проблема.

"Макар и по-късно, Дядо Коледа дойде за следващата Коледа, но все пак дойде", заключи Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

И говоря за истинските сирачета/да защото има и такива/, не за въпросните "самотни майки". Защо те така да са наказани заради измамниците?

23

Анонимен

преди 5 години

До 75 лева на член от семейството е било досега??? Тоест почти никое детенце сираче от въпросните 6000 дечица не е взело и стотинка от държавата. Браво, а България била "социална държава" според изцепките на някои политици. А някои от коментиралите по-долу не разбирам с какъв ум говорят за "стимулиране на мързела". Хора, става въпрос за сирачета, вие въобще наясно ли сте какво означава това?

22

ВЪПРОС

преди 5 години

Не искам да смесвам нещата за Децата .Но съм гневен да ме извините за това .Преди малко видях в Новините че още има Министерство за Европредцедателство и още взима Огромни Заплати , това както и да е . Но направо ме уби решението на Борисов да внесе Ходжи и Мюфтии от Саудитска Арабия и ИДИЛ , и да им се плаща от ДАНЪЦИТЕ на Българите Християни .По такива Причини няма Пенсии , Детски Добавки за всички Деца и Деца с Увреждания - те дават парите на Чужди Държави .

fallback