Златина Хаджипанайотова. Снимка: БНР

Златина Хаджипанайотова, майката, която написа гневно писмо до дядо Коледа, защото след смъртта на съпруга й децата й не получават пенсия, се оплака и на омбудсмана  Мая Манолова, и на Комисията за защита от дискриминация.

Трите й деца остават без баща си, който губи неравната битка с рака.

Още по темата

"Разгневи ме системата, това, че се оказва, че в нашето здравеопазване няма пътека за хора в тежко състояние и като цяло НЗОК включва лекуването  и оперирането на пациентите, но възстановяването, като период, не е включено. Няма пакет за хора, които са в последен стадий на рака и се нуждаят от специални грижи", коментира Хаджипанайотова пред БНР.

На трите й деца, НОИ отказва да даде наследствена пенсия, защото такава може да бъде дадена единствено и само при наличието на осигурителен стаж от 5 години на починалия родител.

"Бащата на децата ми е работил в чужбина, извън ЕС, и на него му се събират около 4 години и нещо. Но, ако имаме един баща на 23 години, с дете на 1,5 години и има 2 години осигурителен стаж – неговото дете пак се лишава от наследствена пенсия. Тук държавата казва "Ние сме помислили за Вашите деца. Те имат право на персонална пенсия". Става въпрос за деца загубили родител. Ние продължаваме да събираме документи и да се борим за пенсия.

После се сблъсках с още по-интересен казус и правен абсурд, който ме накара да реагирам. Оказа се, че за да имат право на тази персонална пенсия, неговият родител не трябва да има доход по-голям от 65 лева на член от семейството, т.е. ако Вие сте една самотна майка, вдовица, с едно дете, Вашият доход не трябва да надвишава 130 лева. В противен случай Вие сте изключително богата! Ако Вие имате доход от 140 лева, Вие сте изключително богат човек в лицето на държавата и вашето дете няма нужда от наследствена пенсия.

Затова сезирах Комисията за защита от дискриминация, защото този минимален гарантиран доход е такъв от 1 януари 2009 година. Към днешна дата минималната заплата е променяна 8 пъти", оплака се Златина Хаджипанайотова.

Според нея е необходимо да се регистрира неправителствена организация в полза на обществото, в която да може да членува всеки и която ще изисква, чрез своите членове, промяната на определен закон и защита на гражданска позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase