Снимка: Dnes.bg

Дали да отпадне или не подоходният критерий за получаването на помощ от дете, останало без един родител, скара управляващи и опозиции.

От левицата настояха помощта да е за всички сираци с един родител, а предложението на ГЕРБ е тя да се дава само ако доходът на член от домакинството е до 450 лева.

Още по темата

Мотивът на управляващите са парите, а това на социалистите е, че не може да се делят децата на имащи и нямащи.

В крайна сметка тези поправки от Закона за семейните помощи останаха без гласуване засега, докато финансовото министерство и премиерът Бойко Борисов не си кажат мнението.

Край на спора сложи шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, който поиска гласуването на този текст да бъде отложено с един час.

Става въпрос за 2 700 деца, които да могат да получат около 113 лв. от началото на следващата година.

Георги Гьоков от БСП напомни на управляващите, че си правят сметките за бюджета, но не и разчети колко струва издръжката на едно дете.

Според съпартиеца му Валери Жаблянов в крайна сметка става въпрос за човешка драма, а не само за пари.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ му отговори, че психологическите проблеми на децата не се решават с пари, а закони не трябвало да се променят за изключения.

До измененията в закона се стигна след гневното писмо на Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, чийто съпруг почина от рак и която се оказа, че не може да получава помощи от държавата за децата си. Инициативата й пое омбедсманът Мая Манолова.

Те изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase