Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Парламентът освободи зам.-шефката на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн от поста й.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов поиска оставката на Агайн заради сериозни пропуски в работата й като ръководител на управлението "Застрахователен надзор" в Комисията при случая с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик".

Днес Ралица Агайн подаде оставката си по време на извънредното заседание на парламента, а депутатите я гласуваха с 138 "За", 3 "Против" и 3 "въздържали се".

Още по темата

По време на дебатите Ралица Агайн настоя, че КФН не е допуснала пропуски и всичко е изпълнено стриктно по европейското законодателство.

Тя уточни, че гражданите ще трябва да изчакат процедурата по ликвидация на дружеството в Кипър, при която да получат обезщетенията си.

За да започне изплащането на обезщетенията са необходими две действия - едното от страна на компетентния съд в Кипър, който трябва да се произнесе по искането на кипърския регулатор за обявяване на компанията в ликвидация, което се очаква да стане през септември. Другото действие е уточняване на механизмите на плащанията между нашия и кипърския гаранционен фонд, посочи Агайн.

Тя уточни, че на 17 август са прекратени 197 хиляди полици, като голяма част от тях са сключени на разсрочено плащане и потребителите просто няма да платят следващата вноска.

"За 29 хиляди човека плащането е по-съществено и ще надхвърли 100 лева", добави Агайн.

По време на обсъжданията червената шефка Корнелия Нинова настоя, че има разминавания между изнесената информация от Ралица Агайн и правителството и настоя да бъдат изчистени тези различия.

"Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. Премиерът заяви, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците, а вие твърдите, че ще е за сметка на гаранционните фондове. Второ разминаване", настоя Нинова.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов настоя, че ако с парите от гаранционния фонд се покрие риска на "Олимпик" ще бъдат ощетени българските граждани.

"В своя доклад Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, която днес подаде оставка, казва, че загубата за притежатели на полици трябва да се покрият от Кипърския гаранционен фонд, каквато е и нашата теза", посочи Горанов.

"Обезпечителният фонд на България е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи. Ако сключиш договор с небългарска компания, рискът да загубиш полицата си е реален и няма начин да бъде покрит. Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит", обясни той.

Той добави, че ще бъде сформирана и работна група от Министерството на финансите, КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд по случая.

Малко по-късно парламентът задължи Комисията за финансов надзор до 7 септември да предостави доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на фалиралия застраховател "Олимпик".

Освен това, комисията трябва да каже чия е собствеността на регистрираното в Кипър дружество, както и в какъв размер и на какво основание са направените от него вноски в Гаранционния фонд.

Мерките, предложени от ГЕРБ, бяха приети със 107 гласа "За", 5 – "Против", и 59 – "въздържал се".

В решението се предвижда също КФН да предостави информация и за общото състоянието на фонда и внасяните вноски в него.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, съвместно с КФН, трябва да потърсят възможности за оказване на помощ, в това число правна, на клиентите на "Олимпик", сключили застраховка "Гражданска отговорност", чието действие е прекратено след 17 август, при упражняването на правата им във връзка с отнемането на лиценза, е записано още в текста.

БСП предложиха сходно проекторешение, но с една съществена разлика, която предизвика разгорещени дебати между управляващи и опозиция. Според левицата министърът на финансите трябва да намери механизъм, по който държавата да възстанови платените суми на ужилените клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase