Снимка: НС

БСП поиска държавата да се намеси и да намери начин да компенсира шофьорите, които са ужилени от фалиралия застраховател "Олимпик".

От ГЕРБ обаче смятат, че е нужно институциите да окажат съдействие, включително при нужда и правна помощ на шофьорите, за да потърсят правата си в Кипър, след като там е регистриран застрахователят.

Скандалът с фалита на дружеството стана повод за днешното извънредно заседание на НС. Шефката на парламента Цвета Караянчева обясни, че темата е изключително важна и заради това се е наложило да прекъсне депутатската ваканция, която трябваше да продължи до 4 септември. Така тя се съобрази с искането на БСП.

Още по темата

Според социалиста Крум Зарков от фалита на "Олимпик" са потъвпевши 200 000 добросъвестни платци, които губят вече платени вноски и права и заради това не е достатъчно обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще ангажира адвокат в Кипър.

Той посочи, че на собственика на "Олимпик" - испанеца Диего Гонсалес Алонсо, дори и родната му страна не му е позволила да развива дейност, защото бил съмнителен.

"Може би облагодетелстващият се в крайна сметка не е с толкова екзотично име, защото кипърското дружество е развивало голяма част от дейностите си в България", скочи той.

Шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ отбеляза, че парламентът иска от КФН цялата информация за упражнявания върху "Олимпик" контрол.

Въпреки че основната тема на извънредното заседание ще са изгорелите застраховки на над 200 хиляди българи, в парламента дойде и премиерът Бойко Борисов, защото червените поискаха неговото изслушване за срива в Търговския регистър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase