Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова успя да се пребори и служителите, които не са получили заплатите си заради фалит на работодателите си, в крайна сметка ще вземат заработените си възнаграждения. Това ще стане възможно след като депутатите единодушно приеха на второ четене промени в Кодекса на труда.

Още по темата

Преди две седмици омбудсманът алармира със сълзи на очи, че има опасност служителите да не вземат парите си, тъй като бе заложено промените, с които Главна инспенкция по труда /ГИТ/ да може да сезира съда за започване на производство за несъстоятелност на фирмите, да влязат в сила от 1 юли. Тогава обаче срокът, в който работниците могат да потърсят парите си, щеше да е изтекъл.

Тогава социалният министър Бисер Петков обоснова по-дългия срок с това, че ГИТ се нуждае от време за подготовка и допълнителен бюджет, за да може да изпълнява новите си задължения.

След като Мая Манолова потърси парламентарна подкрепа, за да се направят промени в текстовете преди второ четене, в крайна сметка депутатите решиха промените да влязат в сила от 31 март и оттогава ГИТ да може да инициира производствата по несъстоятелност за фалирали фирми.

Парламентът прие и срокът, в който служителите могат да потърсят неизплатените си заплати, да бъде удължен на 36 месеца. Също така с промените ще се ограничи и порочната практика да се прехвърлят на клошари фирми, които не са изплатили задълженията си. С новите текстове не се позволява и на фирмите с наказателни постановления да участват в обществени поръчки.

Депутатите от всички парламентарни групи се обединиха, че са приети балансирани текстове в полза на гражданите, а омбудсманът им благодари.

"Минахме през дълги заседания, разговори, обещания, сълзи, заплахи, молби, но в крайна сметка се обединихме за тези текстове, които ще направят коледните празници малко по-добри за тези хора. Те няма веднага да могат да си получат парите, но този процес ще се развие през следващата година. Направи се нещо много добро и много важно", коментира Манолова.

Тя уточни и че всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да си ги вземат от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците от фалиращи предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase