Архив: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че депутати от парламентарната социална комисия са попарили надеждите на хората с неизплатени заплати да си получат възнагражденията.

Това ще стане, тъй като влизането в сила на промените в Кодекса на труда се отлага до 1 юли и няма да бъде веднага, както омбудсманът настоява.

"В момента, за да си получат парите от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на техния работодател, трябва да има постановено решение от съда, за да почне производство по несъстоятелност. Но няма орган в държавата, който да е длъжен да подаде молба за започване на производство в случаите на неплатени заплати", обясни Манолова.

Тя допълни, че остава и 12-месечният срок, в който работниците да поискат парите си. Те обаче няма как да се възползват, тъй като техните правоотношения са прекратени в началото на годината, а законът ще влезе в сила следващото лято. Така на практика хората никога няма да получат заплатите си, настоя Манолова.

"Става дума за хиляди съдби и дължими заплати в размер на до 30 млн. лева. До 1 юли следващата година 12-месечният срок, в който работниците могат да си поискат заработените пари, ще бъде изтекъл", допълни омбудсманът.

"Необходима е една промяна в закона и малко работа от администрацията", настоя Манолова и допълни, че ще продължава разговорите с парламентарните ръководства на партиите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase