Снимка: БТА
fallback

ГЕРБ ще поиска спешни промени в Изборния кодекс, стана ясно на извънредна пресконференция в Търговище на председателя на ПГ на партията Цветан Цветанов и кандидатът за президент Цецка Цачева.

Премахване на ограничението за 35 секции във всяка държава извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на вота „Не подкрепям никого” при определяне на резултата – тези радикални промени в Изборния кодекс поискаха управляващите.

Oще по темата
Целта е да се спрат спекулациите от страна на опоненти и нагнетяването на изборната обстановка, заяви Цветанов.

Решението на Изпълнителната комисия представи Цецка Цачева. Искането на ГЕРБ е по отношение на изборните секции в чужбина да отпадне правилото в чужда държава да се разкриват не повече от 35 секции.

Да се предложи гласуване в чужбина в повече от една урна в една секция, за да могат гражданите да упражнят безпроблемно правото си на глас, искат от ГЕРБ. Освен това управляващите ще поискат при отчитането на отрицателния вот "Не подкрепям никого" да се потвърдят досегашните правила вотът да се отчита като действителен.

В Търговище бе обявено, че кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев ще прекратят временно графика на предизборната кампания и ще се върнат в пленарна зала във вторник, за да подкрепят решението. Цачева уточни, че ще гласува като редови депутат, а не като член на ръководството на Народното събрание.

Малко по-рано днес омбудсманът Мая Манолова обяви категоричното си намерение да атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Драмите около правилата за гласуване разтърсиха управляващата коалиция, като се стигна дотам, че премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на МС в петък вечер. Тогава  извънредното заседание на парламента бе определено като "ден разделен" за кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

Анонимен

преди 7 години

O partiinsta sekretarka komuniskata zazeva i zezko milizionerko li schte opravat.bg samo boiko da ne go islojat kakto jivkov lukanov mladenov djurov e go predadoha boiko. Savetnizite sa ti nula mOskov s turskite vsksini dalaveri te isloji kuneva i dr edna pti4ka prolet ne pravi boiko

180

Анонимен

преди 7 години

К`ва леля бе. Те ти дават майката, ти лелята искаш.

179

Анонимен

преди 7 години

НА СНИМКАТА ЕДИН ОТ БАЩИТЕ И САМАТА МАЙКА НА НАЦИЯТА.

fallback