Снимка: архив, Булфото

Задължителната казарма няма да има, реши парламентът на първо четене. Депутатите отхвърлиха искането на Патриотичния фронт в България да се върне военната наборна служба.

Предложението на Патриотите предвиждаше задължителната казарма да продължи шест месеца. Проектът даваше възможност и за алтернативна гражданска служба в продължение на 12 месеца.  

"В Конституцията пише, че защитата на отечеството е дълг за всеки български гражданин", мотивира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов промяната. Той припомни и другите си аргументи - усложнената международна обстановка, засилване на екстремизма, отлично подготвените във военно отношение бойци на ИДИЛ и др.

Още по темата

Той отхвърли и критиките, че поддържането на наборна служба ще е скъпо, а държавата не може да си позволи този разход. Той цитира данни, предоставени по време на заседание на военното министерство, според които издръжката на наборен войник ще е 400 лв., докато за професионален войник е 1200 лева. Каракачанов припомни и че в много европейски държави, сред които и Германия, се обсъжда връщането на казармата.  

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ. "За младите хора казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор. Хора от студентската скамейка бяха взимани и затваряни", каза Петър Славов. Той припомни обученията как се чисти плаца или как се спи прав.  

Славов цитира и специалисти, според които шест месеца не са достатъчни за военна подготовка. Отпорът на реформаторите предизвика Димитър Байрактаров от ПФ да направи сравнение на някогашната и днешната младеж.  

Той припомни, че едно време влизането в казармата бе съпроводено с големи празненства. "Наречени изпращане. Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж. С възпитани навици и отговорности. Нещо, което не наблюдаваме в днешната младеж", каза той.  

Байрактаров попита противниците на казармата дали предпочитат младежите да ходят по гей паради, да са жертва на наркомафията и да са "подложени на разлагащи се начини на техния морал".  

Ангел Найденов от БСП контрира поддръжниците на казармата, че командирите не могат да заместят родителите.  

В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase