Снимка: архив Булфото

В БСП са против идеята за връщане на казармата в България. Зам.-шефът на партията и бивш военен министър Ангел Найденов обяви, че няма достатъчно убедителни аргументи за това.

Възстановяването на наборната военна служба се предлага от Патриотичния фронт. ВМРО и НФСБ внасят промени в два закона за въвеждане на 6-месечна казарма.

Според Найденов от предложението не става ясно къде ще се отбива наборната служба, нито става въпрос за нуждата от още въоръжение и военна техника.

Още по темата

"Ако се има предвид и факта, че става въпрос за смесен тип на формиране на армията като задължителна наборна военна служба и от друга страна професионална на базата на договори, то е ясно, че това почти двукратно увеличаване в сравнение със сегашния числен състав ще изисква и значителни ресурси, но не само като издръжка, а и като попълване на необходимото въоръжение и съответно военна техника", каза Найденов пред БТА.

Депутатът смята и че вносителите трябва да коментират необходимостта от възстановяване на казармените райони, в които биха били настанени наборните военнослужещи.

Бившият министър обяви и че за 6 месеца няма как да се подготви един войник и да се сглобят бойните подразделения. Според него това е недостатъчно време за усвояване на съвременната бойна техника.

Затова Найденов смята, че решението трябва да се търси в осигуряване на достатъчен финансов ресурс първо за превъоръжаването и модернизирането, за поддържане на наличната военна техника и въоръжение и достатъчно финансови средства за издръжката, добрата подготовка и развитието на допълнителни отбранителни способности на въоръжените ни сили.

"Ако се отнася до усвояването на някакви базисни умения, познаване на въоръжението, елементарни строеви навици, то това вече е въпрос, който трябва да се търси като решение под друга форма", каза Ангел Найденов.

Той даде пример с възможното разширяване на часовете в средното училище, увеличаване на часовете и времето за подготовка във висшите учебни заведения, включително с допълнителни възможности като например договор за служба в резерва и възможността да се развиеш като кадрови военен, ако си завършил тези курсове на начална и специална военна подготовка.

"Но  това е различно от връщането със закон на задължителната наборна военна служба", каза още депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase