Архив: Булфото

Малко под 100 милиона лева на година ще струва на държавата връщането на наборната военна служба, пресметната съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Според другия съпредседател на коалицията Красимир Каракачанов, когато става въпрос за сигурността на страната, пари трябва да има.

Валентин Радев от ГЕРБ, който оглавява комисията по отбрана в парламента, обаче се зачуди откъде ще се намерят средствата за издръжка на наборни войници.

Още по темата

Според него не само депутатите от ГЕРБ, ами и здравата логика не може да застане зад предложението за промени в законите, внесени от ПФ за връщане на казармата.

"Повечето страни от НАТО разчитат на професионална армия, ние направихме прехода малко по-бързо отколкото трябваше и това го знаят всички от професионалното ръководство, но вече сме го направили и всички са професионални", коментира Радев.

Валери Симеонов обаче настоя, че патриотите ще си поговорят с депутати от ГЕРБ и ще изложат аргументите си.

"Само през миналата година по данни на финансовото министерство държавата е загубила 109 милиона лева от невнесен ДДС от търговия с течните горива", каза Симеонов и добави, че явно пари има.

Каракачанов пък припомни, че когато патриотите поискаха да се направи ограда по границата ни с Турция заради бежанския поток, повечето политически сили са били против, но след това видяха, че това се налага и пари се намериха.

По негови сметки издръжката на един наборен войник ще е 400 лева на месец, а сега един професионален струва на държавата 1200 лева.

Ако се наложи мобилизация на младежите, те няма да са подготвени, което означава "да се пожертва един човешки живот заради немарливост".

Според Каракачанов 4 месеца са необходими за подготовката на един войник, а при мобилизация ще има най-много една-две седмици време за тренировки.

Той допълни, че наборна военна служба има в Италия, Австрия, Турция, Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase