Снимка: архив Булфото
fallback

И имамът в джамията, и свещеникът в църквата трябва да извършват проповедите и ритуалите само на български език.

Това предлагат депутатите от Патриотичния фронт с промени в закона за вероизповеданията. Те въвеждат задължението не само за мюсюлманите и християните, но за всички вероизповедания в България.

Проектът предвижда да се даде срок от една година, за да могат да се преведат религиозните документи.

Oще по темата
Промени в същия дух обяви вчера, че е внесъл и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Тогава той предположи, че вероятно това ще създаде напрежение, но изложи като мотив факта, че и църковнославянският, на който се служи в църквата, също се превежда на съвременен български език.

С измененията си Патриотите предвиждат и задължението всички вероизповедания в срок от 14 дни след влизането на закона в сила да декларират всички свои сметки в чуждестранни банки или финансови институции.

ПФ иска да се забранят и даренията от чуждестранни граждани и институции за вероизповеданията у нас. Ако промените бъдат приети, няма да се допускат и анонимни дарения, дарения от партии, от чужди правителства, фирми, организации или техните филиали в България.

"Забранява се също така и местни фирми с чуждестранно участие да извършват дарения на религиите в България", каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той допълни, че от партията предвиждат промени в Наказателния кодекс, свързани с налагане на сериозни наказания на тези, които приемат чужди дарения или осъществяват такива - в рамките на от 3 до 10 години лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

сталинист

преди 7 години

аз казвам да затворим всички църкви и джамии,и след това да ги раздадем на наши хора,какви убави кръчми и дискотеки ше стане от тех,а поповете иимамите да ги запишем в бюрата по труда,там ще изкарат безплатен курс за партийнисекретари,и социолози и политолози,само тъй ще запълним празнината от липсата на АОНСУ

44

законотворец

преди 7 години

предлагам да се сменят имената на всички които не са български,време е за нов възродителен процес

43

питащ

преди 7 години

и в арменската църква на български ли

fallback