Снимка: архив Reuters

Вероизповеданията в България да бъдат проповядвани само от българи или от граждани от страни-членки на ЕС. Религиозни водачи, идващи от държави, които не са в Европейския съюз, имат право да извършват богослужения, обреди и ритуали на територията на България след като уведомят Дирекция "Вероизповедания" на МС. Но само за три месеца в рамките на една календарна година. 

Дирекция "Вероизповедания" пък да може да забранява на отделни лица да проповядват, ако нарушават законите на страната ни. 

Това предлага независимият депутат Георги Кадиев. Той е внесъл промени в закона за вероизповеданията. 

В проекта на Кадиев има и текст, който забранява вероизповеданията да проповядват нарушаване на териториалната цялост на страната, промяна на социално-икономическия ред или обществените норми и отношения, както и да правят политическа агитация и пропаганда. 

Кадиев предлага и вероизповеданията да поддържат регистър на служителите си - с трите имена, ЕГН, адрес, копия на дипломите и др. 

Проектът предвижда и финансирането на религиозните храмове и духовни училища у нас да идва само от местните религиозни общностни. Дарителите на вероизповеданията пък вече трябва да декларират произхода на средствата си. Всички вероизповедания пък се задължават да подават финансови отчети. Те ще подлежат и на финансов одит. 

С измененията си Кадиев предлага и значително завишаване на глобите за неизпълнение на закона. Вместо досегашните от 100 лв. до 1000 лв., той настоява за санкции от 10 000 лв. до 25 000 лв. 

Проектът предлага и промени в закона за училищното и предучилищното образование. Те повеляват в духовните училища в България трябва да се изучават всички световни религии.

Според измененията в детските градини и училищата на чужди държави в България трябва задължително да се изучава български език. Учебните програми там пък трябва да бъдат одобрени от Министерство на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase