Снимка: архив, Булфото

Държавата да поеме контрола и грижата за българското мюсюлманско вероизповедание, поискаха депутати и представители на различни институции. Те участваха в кръгла маса за опасността от радикалния ислям за националната сигурност у нас, организирана от ВМРО в парламента.  

Различните политически сили се обединиха около идеята само държавата да финансира обучението на ислямски проповедници и ислямски духовни училища. Така, според политиците, щяло да се избегне съмнителното финансиране на имамите.  

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се помисли за по-засилена роля на държавата в регистрацията на вероизповеданията. Според действащите сега разпоредби регистрацията става по съдебен ред.  

"Не съм срещу ограничаване на вероизповеданията, но малко по-засилена роля на държавата не би била излишна. Например регистрацията да става от Дирекцията по вероизповеданията, а актовете да подлежат на последващ съдебен контрол", каза обвинител N1.  

Той поиска да се регламентира и правото за проповед. Според него трябва да се въведат минимални изисквания, които да гарантират, че имамите са се обучили у нас, а не в арабски държави със съмнително финансиране. Цацаров заостри вниманието към радикалния ислям с тезата, че твърдението, че у нас радикален ислям няма, не е вярно.  

Евродепутатът Ангел Джамбазки се застъпи за изграждане на български духовни училища под контрола на българските правоохранителни органи.  

"Проповедниците да бъдат обучавани първо в уважение и лоялност към българската държава и българския флаг. Да има български флаг във всяко такова. Религията да се предава на български език и да се правят системни проверки", поиска той.  

Евродепутатът постави въпроса на кого е лоялно българското мюфтийство. Той попита и кой финансира ислямските неправителствени организации у нас.  "Можем да си го кажем ясно в българския парламент: "Катар, Саудитска Арабия и Турция. Те се намесват във вътрешните работи на България чрез различни фондации", каза Джамбазки.  

Димитър Дъбов от БСП също призова държавата да спре обучението на религиозни кадри в чужбина, най вече в Саудитска Арабия.

"Млади момчета отиват от Родопите и се връщат неясно на какво научени", каза той.  

Дъбов призова просветното министерство да разпише учебни програми и за Духовната Семинария и за училищата по ислям. Той постави въпроса и защо Семинарията е една, а мюсюлманските училища у нас са три и поиска броят им да се изравни.  

"Искаме ли българско мюсюлманско вероизповедание или искаме да го подарим на чужди държави и на радикалния ислям", попита и Румен Йончев от БДЦ.  

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи идеите и дори поиска ислямските проповедници да служат на български език.  

"Знам, че ще има отпор. Но можем да дадем пример с това, че и църковнославянският вече е преведен на съвременен български език", каза той.  

Бившият главен мюфтия Недим Генджев също поиска повече държавен контрол върху ислямската религия.

"Повечето от мюфтиите в България са завършили в Йордания и Саудитска Арабия. Ние българско мюсюлманско вероизповедание ли сме?", попита той и поиска за ислямски проповедници да се назначават само такива, които са завършили български мюсюлмански училища.  

Генджев съобщи, че 90 ислямски духовници у нас са на заплата от Турция.  

Шефът на ДАНС съобщи, че риск от ислямизация у нас има в маргиналните групи, които са във финансова зависимост и могат да се поддадат на радикализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase