Снимка: архив Reuters

Истинска война на законопроекти поведоха борците срещу комунизма и представителите на левите сили в парламента.

Още по темата

Дни след като реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов, заедно с Методи Андреев от ГЕРБ внесоха промени в НК, с които искат възпяването на комунизма и национализма да се наказват със затвор и глоба, същото направи и независимият депутат Велизар Енчев.    

Известният привърженик на левите идеи предлага в Наказателния кодекс да се запише, че всеки, който оспорва антифашистката съпротива, да се наказва със затвор до три години и с глоба до пет хиляди лева.  

В мотивите си Енчев пише, че в последните години се наблюдава кампания за омаловажаване на антифашистката съпротива.  

"По този начин се хвърля незаслужена сянка върху борбата на Антихитлеристката коалиция през Втората световна война, в която влизаха СССР, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и др.", аргументира се още депутатът.  

Според него с предложението му ще се сложи край на системното и обидно омаловажаване на антифашистката съпротива. Той смята, че ще спре и поругаването на паметта на убитите партизани, ятаци, ремсисти, политически затворници и концлагеристи в периода 1941-1944 г.  

Енчев допълва, че с тази поправка страната ни ще последва примера на много страни в Западна Европа.  

Инициативата на независимия депутат идва малко след като и избраникът от "Атака" Илиян Тодоров изригна срещу идеите на десните да наказват с глоби и затвор тези, които пропагандират комунистическата и националистическа идеология. В своя позиция до Dnes.bg той сравни вносителите на тези предложения с Хитлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase