Снимка БГНЕС, архив

Управляващият режим в България се опитва да преформатира Деня на победата в „Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това се посочва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка със събитията в България по повод 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

„Управляващият режим се опитва по всички възможни начини да "преформатира" Деня на победата в "Ден на Европа", като напълно игнорира международните си задължения за опазване на културните и мемориалните обекти“, заяви дипломатът, цитиран от ТАСС.

Според Захарова подобна линия на българските власти не намира подкрепа сред съзнателната част от обществото. „Убедени сме, че гласът на здравия разум в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“, добави руският дипломат.

Захарова подчерта, че въпреки политиката на българските власти за пренаписване на историята, страната е запазила силни антифашистки традиции. „Това бе потвърдено от мащабните чествания по случай 79-ата годишнина от Победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с асоциации на руски сънародници и приятелски неправителствени организации. Централните събития под формата на митинги, които събраха стотици загрижени граждани, се проведоха на масовия гроб на съветските войници в столичния квартал "Лозенец" и на паметника на съветския освободител "Альоша" в Пловдив“, се казва в коментара.

„С традиционен размах българите взеха участие в многобройни възпоменателни акции, обхващащи общо около 50 града - "Георгиевска лента", "Градина на паметта" (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), "Диктовка на победата", концерт "Песни на победата", кинопремиери на руските филми за войната "Праведник" и "Въздух", шествия на "Безсмъртния полк" в градовете Бургас, Варна и Русе“, добави дипломатът.

Освен това Захарова съобщи, че не са пропуснати и поредните подли актове на вандализъм срещу паметниците на героите от Втората световна война. „В навечерието на празника нарушители счупиха плочата с надпис "Вечна памет" на мемориала на съветските и българските подводничари в с. Камчия, Варненска област, заляха с боя списъка с имената на загиналите. През нощта на 12 май беше осквернен паметникът на съветски войник на братската могила в парка в Стара Загора“, каза тя. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase