Снимка: БТА

"България на три култури лежи като държава. Четири милиона ще видят това, което е изложено там“, коментира премиерът Бойко Борисов изложбата на тракийските съкровища в Лувъра на заседанието на МС днес.

Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“ в Париж беше открита вчера. Пред министрите Борисов изтъква, че осъществените срещи на най-високо политическо равнище показват изключително големия авторитет, с който се ползва в момента българското правителство.

Още по темата
"Огромно стълпотворение на френски компании има, с интерес за инвестиции в България“, хвали се Борисов пред министрите, разяснявайки, че икономическият министър днес е във френската столица за бизнес форум.

Премиерът разказва на заседанието на правителството подробности от визитата, става ясно от стенограмата.

"Бяхме изключително добре и радушно посрещнати и от френския президент – социалист, знаете, и от премиера Валс, и спечелилия местните избори ръководител на десницата Саркози. Просто във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят. Просто, както президентът Оланд каза: „Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш”, коментира Борисов.

Премиерът не пропуска и случая да критикува предишното управление. „Тази година и половина загубена за България време е пагубна, да ви кажа. Пагубно време за България, но така или иначе, дори с жеста, който направиха към България – да отворят Лувъра за наша изложба, трябва да ви кажа уникални неща има и невероятен отзвук има там“.

По думите му от вчера от всички най-големи музеи в света има заявки изложбата да гостува и там. Борисов разяснява, че съкровището е изложено по „перфектен начин“ и показва „всъщност каква огромна култура са имали траките“.

Директорът на Лувъра ни посрещна и ни беше гид и каза пред техните министри, френските, които бяха дошли на откриването: „Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да каже кое е по-голямо”, обяснява още той.

Премиерът благодари на министрите и коментира, че резултатите започват да са видими и отношението към държавата – осезаемо.

"Навремето това е било мечтата на Людмила Живкова – в Лувъра да влезе и да направи изложба, онази държава на времето, да влязат в Лувъра. Това сега беше направено за България. Хора като Калфин, които са били външни министри и в дипломацията, знаят, че такива жестове не се правят само заради доброто съкровище и това, което имат. Това са политически решения и то на социалистическо правителство“, изтъква Борисов и добавя, че „най-малко няма самохвалство“ в това, което казва, защото това са факти и хората ги отчитат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase