Снимка: Правителствената пресслужба

Сътрудничеството на България и Франция винаги е било много добро. Франция винаги се е намесвала във важни моменти за България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг с френския президент Франсоа Оланд, цитиран от "Фокус".

Премиерът Борисов запозна френския президент с потенциала на страната ни за диверсифициране на газовите доставки, свързани с възможностите за изграждане на газов хъб, развитие на проекта "Южен поток", изграждане на интерконектори от LG терминалите, осъществяваните от "Тотал", "Репсол" и "ОМВ" проучвания за добив на газ в Черно море, добивът на газ от "Мелроуз рисорсиз", добре развитата газопреносна система на България.

"Аз съм много щастлив, че президентът Оланд ме разбра и намерихме необходимия мотор, който да ни помогне за осъществяването на тази идея", каза Борисов.

Борисов подчерта, че Франция е държава, която има изключително влияние и в ЕС, и в ЕК, както и в отношенията с Русия. Той поздрави френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел затова, че са допринесли за Минското споразумение.

"Надявам се, че и Русия ще се съобразява с него и тези санкции, които толкова много тежат и на европейските държави, и на България, така че да се намери мирното решение и да живеем живота, който всички искат – в мир и разбирателство”, каза още премиерът Борисов.

Франсоа Оланд също подкрепи здравата политическа връзка между България и Франция и заяви, че нашето партньорство датира от дълбока древност.

Оланд отчете културните отношения между двете страни и каза, че двете държави ще се справят и с по-сложни въпроси като тероризма.

"Искам да благодаря на г-н Бойко Борисов за дейността, която води неговото правителство, за да се справим с тази заплаха и тези терористи, които транзитират към конфликтните зони. Трябва да се борим и срещу радикализацията по интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места", коментира той.

Френският президент оцени позицията на България спрямо конфликта в Украйна като правилна, защото подкрепяме Минското споразумение.

"Не искаме България да бъде жертва на ситуацията в Украйна. Франция е готова да помогне на България, за да може тя да бъде в най-добрата ситуация в този конфликт”, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase