Снимка: БТА

След година и половина в изолация България се връща на мястото си на уважавана държава в Европа. Това заяви пред български журналисти в Париж премиерът Бойко Борисов по повод откритата тази вечер в Лувъра изложба "Епопея на тракийските царе".

Имаме самочувствието да го кажем, за първи път Лувъра отваря врати за чуждестранна изложба. Това показва уважение към България, респект към това, което се прави от министрите, от правителството, към културата. Виждате как ни посрещат хората, помните Орешарски как го посрещаха - не го посрещаха, добави Борисов, цитиран от БТА.

Още по темата
По неговите думи министърът на културата Вежди Рашидов е вдигнал летвата много високо. Премиерът уточни, че неговият френски колега Манюел Валс, както и президентът на Франция Франсоа Оланд и бившият френски държавен глава Никола Саркози са декларирали колко е важна и стабилна България, и колко добър партньор е нашата страна.

Сега трябва да дойдат повече инвеститори, за да станем средно европейска държава, каквато реално сме и можем да бъдем. Швейцария няма да станем, но средно европейска държава ще я направим България с всеобщи усилия, заяви Борисов.

С повече разум, с дисциплината и стабилността, която има България, накрая всички ще се убедят, дори и руската страна, че не само сме лоялен член на ЕС, но и сме предлагали най-правилните решения, допълни още премиерът Бойко Борисов по повод днешните си разговори с президента на Франция Франсоа Оланд, засегнали темата за българските енергийни проекти и особено обособяването на газов разпределителен център край Варна.

Факт е, че "Южен поток" беше спрян от Европейската комисия. В ЕК и в Европейския съвет трябва да надделее разумът, както и от страна на Русия, и колкото по-бързо тези санкции отпаднат, толкова по-добре и за европейските страни, в това число и България, и за самата Русия, коментира Борисов. Затова предлагаме изгодно за всички решение с газовия хъб, където от няколко места може да идва газ, поясни той. 

Министърът на културата Вежди Рашидов пък определи днешното събитие като досег с върха на световната култура. Не само излагаме в зала "Ришельо", но с влизането си в тази сграда влизаме в историята на световната култура и вече сме признати за световно значими в културната сфера. Ние сме равни с равните, допълни той.

Борисов и Рашидов съобщиха, че изложбата вече е била поискана от Русия, Великобритания, Румъния, Хърватия и Мароко.

Премиерът добави, че с френския президент се договаря експонати от Лувъра да бъдат изложени в София, в музея "Квадрат 500".

От следващата седмица изложбата "Епопея на тракийските царе" ще бъде рекламирана в парижкото метро. Това съобщиха представители на музея.

Предвижда се плакатите да бъдат поставени на 300 станции на метрото. Френските експерти отбелязаха, че досега реклама на събитието е нямало, тъй като се е изчаквало експонатите да бъдат изложени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase