Георги Първанов. Снимка: Булфото, архив

Депутатите от АБВ ще внесат декларация в парламента относно събитията в Украйна и българската позиция за ненамеса в този конфликт. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов.

Още по темата
"България не бива да позволява нейната територия да бъде използва за военни удари в тази посока", настоя той, цитиран от "Фокус".

Първанов изрази надежда, че декларацията ще бъде подкрепена от останалите политически сили в парламента и добави, че очаква Народното събрание и правителство да проявят воля и характер и да наложат българския интерес.

По въпроса за разполагането на сили на НАТО у нас той заяви, че със струпването на военна техника на територията на страната ни България не дава знак в добра посока.

„Затова ние настояваме в този момент да няма увеличаване, ново американско или натовско присъствие в България, защото това, казано образно, е дрънкане на оръжия, от което ние нямаме полза”, обясни председателят на АБВ.

В мотивите към декларацията на партията се посочва, че държавата ни е заинтересована от бързо спиране на кръвопролитията, връщане на воюващите страни на масата за преговори с помощта на основните международни фактори.

Първанов даде положителна оценка на френско-германския опит за разрешаване на кризата в Украйна. „Аз приветствам мисията на госпожа Меркел, на господин Оланд, това е много добър знак. Това идва да покаже, че Европа осъзнава простата истина, че новата модерната европейска архитектура на сигурност е немислима без Русия и не може да бъде против Русия”, посочи той.

Според него не бива да се отлага грижата за сънародниците ни на територията на Украйна.

„В този момент ние трябва да им подадем ръка, защото ако някой смята, че трябва да потърси сигурност и убежище в България, то трябва да му бъде предоставено. Абсолютно, безусловно трябва да се създадат максимално добри условия да бъдат те приети в държавата ни”, настоя Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase