Снимка: БТА, архив

Разполагането на военна техника на НАТО на наша територия е част от една подготовка за военни действия, смята лидерът на БСП Михаил Миков.

Още по темата
България може да стане цел на Москва, ако бъде въвлечена и ангажирана във военни действия, предупреди той по Нова телевизия.

Миков не скри опасенията си от разполагането на командно-контролните центрове на НАТО, въпреки че министърът на отбраната Николай Ненчев вече заяви, че това  не означава подготовка за война.

По думите му тези центрове ще поддържат колективното отбранително планиране и ще подпомагат координацията на многонационалната подготовка и военните учения. Предвижда се разполагане на минимално оборудване, което не може да бъде използвано за каквито и да е било настъпателни действия, призна Ненчев.

Според Миков обаче е факт, че има война на територията на Украйна и българите имат всички основания да се опасяват да не се превърне България в плацдарм за военни действия с разполагането на техника на Алианса у нас.

„Използването на военни сили може да доведе до ескалация с непредвидими последствия за целия регион. Това включва и снабдяването с газ, какво ще се случи с България, ако спрат доставките на газ”, коментира той.

Според него правителството прави скрити договорки относно Украйна.

„Не е ясно какви сили ще бъдат дислоцирани на наша територия. Какво означава няколко десетки танка? След това няколко десетки самолета, след това няколко десетки бронетранспортьора. Това е част от една подготовка. Въпросът е всичко това как се вписва в националния интерес на България”, настоя Миков.
 
По думите му другият голям въпрос е съдбата на българските граждани в Украйна, тъй като вече има сънародници, които са станали жертви на военните действия в Украйна, а България трябва да се интересува от съдбата на българските граждани в чужбина.

Относно бъдещето на БСП лидерът на партията призна, че има какво да се направи по отношение на организационното укрепване на БСП и на политиката, която провежда.

„Тази политика трябва да върне доверието на хората. Дефицитът на доверие в политиката въобще тежко засегна и БСП”, обясни Миков.
 
Социалистите предвиждат "подмладяване" на партията, като въведат задължителни квоти за млади хора във всички ръководни органи на БСП.

„Има достатъчно желаещи“, увери той и добави, че левицата приема непрекъснато нови млади членове.

Относно подадената ръка от страна на АБВ за местните избори, Михаил Миков заяви, че тя е партия с непостоянна и дясна политика. 

АБВ участва в изборите заради участие във властта, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase