Снимка: Архив БТА

Денят в парламента отново започна с политически сблъсъци на тема „ДПС“. Движението на Местан отново изчете дълъг списък с уволнени, а ГЕРБ и Реформаторите го обвиниха, че се опитва да управлява страховете на хората и да разпалва низки страсти.

За трета поредна седмица ДПС използва правото си на декларация от името на парламентарна група, за да изчете десетки имена на активисти на движението, отстранени от новата власт.

Още по темата
„Живият летопис на политическата репресия вече съдържа 334 имена“, съобщи депутатът от ДПС Станислав Анастасов. Преди да изчете имената, той се учуди от поведението на ГЕРБ, която е най-старата партия в управляващата коалиция. Анастасов обвини властта, че е нарочила жертви за политическа екзекуция, а партията на Борисов, че е в коалиция с ксенофоби като Патриотите и Реформаторите.

„Имам по-дълъг списък, но няма да го чета, защото не е редно хора да намесват имената на хора, които не присъстват в залата и не са дали съгласието си за това“, отвърна му Цветомир Михов от ГЕРБ. Той обяви, че в избирателния му район има мюсюлманско семейство, уволнено от работа, защото не е гласувало за ДПС.

Михов съобщи и че ДПС е уволнило дългогодишен директор на Природен парк „Българка“ и го е сменил със свой кадър. „Времето ви отмина и не управлявайте повече страховете на хората“, обърна се депутатът от ГЕРБ към колегата си от ДПС. Анастасов пък му отвърна, че е служебен адвокат на ксенофоби.

„Няма да търпим вечно Реформаторският блок да бъде наричан ксенофобска формация“, каза и Радан Кънев от трибуната. Той обяви това за обида към стотици хиляди българи, които са били противници на всякаква ксенофобска политика и са защитавали българските турци в началото на демокрацията.

„Днешното ДПС не проявява разум, настройва ниските страсти в българското общество, а тях винаги ги има. Нашата работа е да ги успокояваме“, каза Кънев. Той отказа да приеме и критиките, че Реформаторите участват в политическите уволнения.

„10 години ДПС беше на власт. Кьорав седесар на служба не е останал, това го знаете. Един кръг остана, това са тези, които се записаха в ДПС. Това ми напомня въпроса къде е Бисеров, но не зная към вас или към прокуратурата да се обърна“, каза още Радан Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase