Снимка: Булфото

БСП и ДПС си размениха остри критики на тема Възродителен процес. Стоян Мирчев от името на социалистите обвини движението, че се опитва да насъска българските турци срещу българите в България. Лютви Местан пък отвърна с въпрос каква стойност има извинението на БСП за преименуването на българските мюсюлмани.

Повод за схватката станаха внесените от ДПС промени в закона за гражданската регистрация. С тях Местан и депутатите му предлагат да се заличат българските имена на преименуваните в регистрите на ЕСГРАОН. Причината са многото сигнали, които движението получавало, че при издаване на различни удостоверения администрацията искала християнските имена на мюсюлманите.

Още по темата
"Стига с тая истерия с Възродителния процес, стига с прикриване на турските провокации, включително и с атентати“, каза от трибуната Стоян Мирчев от БСП. Изказването му идва малко повече от година след като пред общ митинг на БСП и ДПС тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев се извини за Възродителния процес, заради което Лютви Местан го прегърна пред всички.

Според Мирчев не всички български турци са били преименувани насилствено. Той обясни, че много от тях са сменяли имената си с български и европейски, защото са искали да бъдат възприемани като по-големи българи.

"Откъде накъде ще продължава това насъскване на всички мюсюлмани и български турци срещу българи в България? Този закон е прикрита грижа“, каза още Мирчев. Той допълни и че в момент на напрежение между християни и мюсюлмани нямаме нужда от наливане на масло в огъня. "Да разчитаме на националното си самосъзнание“, призова соцдепутатът.

В репликата си лидерът на ДПС припомни извинението на Станишев на Орлов мост и прегръдката между двамата. „Тя беше израз на признание за доблестта на Сергей Станишев да се извини за Възродителния процес. Днес обаче питам каква стойност има това извинение“, попита Местан. Той обвини депутата от БСП, че е "истински апологет на Възродителния процес“ и изрази надежда, че това не е позицията на социалистите.

Всички партии в парламента се изказаха против ДПС и загрижеността им за българските турци. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини движението в лицемерие. „Колко от тези господа са били членове на БКП и са участвали в пъкления план на ДС Възродителен процес“, попита той по адрес на ДПС. Според Байрактаров много от българските турци са били подложени на натиск да връщат мюсюлманските си имена, а ако не го направят, са били репресирани.

"О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на бившата Държавна сигурност?“, обърна се към Местан депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов. „Поради что се срамиш да се наречеш член на БКП? Поради что днес търсиш индулгенция от всички нас за всички свои деяния? Не ние променихме имената, а агентите на ДС и членовете на БКП, които са във вашите редици и с които се целувахте на Орлов мост“, отвърна той.

Според лидера на ДПС обаче тези критики срещу него и партията му показват, че опонентите му нямат никакви аргументи срещу закона.

А вие с кого сте в прегръдка днес?“, попита Местан Реформаторите и отново обяви, че иска заедно със "системните партии“ да затворят страницата „Възродителен процес“.

От името на ГЕРБ се изказа бившият седесар Методи Андреев. Той обясни, че ще подкрепи закона."Ще го подкрепя не защото агент Павел и агентите от ДПС го предлагат, а защото съм демократ. Това е извинението на българския народ към българските турци“, каза Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase