Цвета Караянчева. Снимка: архив, БТА

След два часа дебати в крайна сметка не се стигна до гласуване на предложението на ДПС за промени в Закона за гражданската регистрация, с които държавната администрация се задължава да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по време на Възродителния процес.

Още по темата
Причината за това беше, че законопроектът беше вкаран в дневния ред на парламента в първата сряда на месеца, когато според правилника на НС опозицията има право да внесе точка за обсъждане, която автоматично да бъде обсъдена в началото на пленарното заседание. Ако обаче времето не стигне до гласуване, тя отпада от програмата до следващия месец, когато опозицията отново има право да я внесе.

По време на дебата обаче стана ясно, че единствено депутатите от ДПС стоят зад искането си за промени в закона, а всички останали политически сили в параламента са против него.

Според Атанас Атанасов от РБ чисто технически предложението на ДПС не може да се случи, а освен това е и провокация към днешната ситуация в държавата.

„Възбуждайки сега тази тема отново, вие искате да скриете вашата вина като политическа партия, защото поставихте в гето хората, от чиито среди произхождате“, настоя той.

Цвета Караянчева от ГЕРБ също обвини ДПС, че използва темата за Възродителния процес в собствен интерес.

„Вие го превърнахте в търговска марка, превърнахте и българските турци в крепостни. Това е поредната политическа дъвка, за да мобилизирате редиците“, отсече тя.

Според Валентин Касабов, зам.-председател на Парламентарната група на ПФ, когато стане въпрос за каквото и да било в България, на първо място се повдига темата за Възродителния процес и той "се размахва, за да се извлекат не политически, а финансови дивиденти".

„Наред с Възродителния процес много се използва и думата толерантност, която също е оваляна в калта, защото се употребява от доносници, които са писали за най-близките си хора, за своите хора от своя етнос, донасяли са и по този начин са решавали човешки съдби“, коментира той.

Касабов призова доносниците от ДПС да кажат колко човешки съдби са "изгорили".

„Това се нарича мракобесие и средновековен бандитизъм. Точно тук лицемерието е неуместно, но логото на вашата партия е: „Ние мразим и обичаме да крадем“, обвини депутатът от ПФ.

Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров това предложение на ДПС ще обърка самия регистър.

„Откъде сте сигурни, че някои от тези починали хора не иска да си е с българско име, няма как да го знаете освен със спиритически сеанс“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase