Росен Плевнелиев на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж. Снимка БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март не се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска промяна в сектора.

Още по темата
В края на миналата седмица след среща между премиера Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър стана ясно, че пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. До 31 март догодина трябва да бъде изработен дългосрочен план за промяната в системата.

По думите на президента единствената разумна причина да се отложи пенсионната реформата е за да се намери  широко политическо и обществено съгласие. Той посочи, че пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа.

По време на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност президентът апелира 2015 г. да има не една, а повече реформи, защото реформите означават стабилност.

„Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформите“, смята той.

По думите му най-важната за страната ни реформа е в системата на правораздаването, която е "най-важната, най-смислената и неотложна реформа в България".

"Благодарен съм, че от долу нагоре се вижда динамиката – съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна”, обясни още той.

Държавният глава призова Министерският съвет да подкрепи подготвената от служебното правителство Стратегия за реформа в сектор „Правосъдие“.

„Ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в Народното събрание през следващите седмици. Така Народното събрание ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи“, подчерта още президентът.
 
Той изброи още няколко сектора, които се нуждаят от спешна реформа - сектор "Сигурност", енергетиката, образование, електронно правителство, административна реформа.

Според него, ако енергийният сектор остане нереформиран, това може да „взриви националната икономика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase