Снимка: архив Булфото

Най-големият компромис, който направи ГЕРБ, беше, че се съгласи да състави правителство с толкова разноцветни министри. Това обяви зам.-шефът на депутатите на Бойко Борисов Красимир Велчев в интервю пред „Труд“.

В него той дава да се разбере, че решенията за състава на кабинета са на премиера му Бойко Борисов. За включването на Ивайло Калфин и АБВ в правителството Велчев коментира: „Това е решение на министър-председателя Бойко Борисов, той избира екипа, с който ще работи. И така трябва да бъде“.

Още по темата
Велчев изразява надежда, че кабинетът ще изкара пълния си четиригодишен мандат, но обяснява, че има кръгове в обществото, които искат нови предсрочни избори. „Това няма да е добре за страната. Минимумът е една година, за да могат да се вземат спешни решения“, убеден е Велчев.

Той съобщава и че предстои да бъде намален броят на парламентарните комисии. Най-вероятно те ще станат 20, вместо 23 сега. ГЕРБ планира да няма комисия по инвестиционно проектиране, след като вече няма и такова министерство. Комисиите по външна политика и отбрана ще се обединят. Ще бъде закрита и комисията за работа с гражданските организации, която беше създадена в миналия парламент. „Това беше орган, който Мая Манолова измисли за себе си. Комисията по гражданското общество и медиите е достатъчна“, смята Красимир Велчев.

Той съобщава и че въпреки че мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма вече е разделено на три, в парламента икономиката и туризмът ще бъдат заедно, а енергетиката - отделно.

Красимир Велчев информира, че разпределението на комисиите между ГЕРБ и Реформаторите ще е на пропорционален принцип спрямо големината на парламентарните групи. На всяка от партиите от опозицията също ще бъде дадено ръководство на комисия.

„В предварителните разговори РБ искаха две комисии, едната от които да е по вътрешни работи и сигурност. Вероятно ще оглавят три комисии, но решенията предстоят“, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ в парламента.

Красимир Велчев хвърля светлина и върху начина, по който ще бъдат вземани решенията сред новите партньори във властта. Единият от вариантите е съвместно заседание на ръководствата на групите на ГЕРБ и РБ. Там, където има спорни гласувания, заедно ще заседават всички депутати на ГЕРБ и Реформаторите. Предвиждат се и съвместни заседания с групите на ПФ и АБВ по някои теми.

„Не е задължително по всички въпроси четирите партии да сме на едно мнение. Може да има неща, които ПФ или АБВ да не подкрепят“, смята Велчев. Той смята, че мнозинството в пленарната зала ще е плаващо. „Има теми, по които може да има подкрепа и от ДПС. Както самите те казаха - и на колене да ги молим, няма да подкрепят кабинета. Но това не означава, че биха гласували против, ако решенията на управлението съвпадат с тяхната програма. По това ще си проличи дали БСП и ДПС са били искрени, когато поемаха ангажимент пред обществото да бъдат конструктивна опозиция. Или ще решават на инат да гласуват против всичко“, каза още Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase