Петър Москов. Снимка: архив, БТА

Здравният министър Петър Москов заяви, че не е имал амбиция за поста. Заради конструкцията в кабинета на видими места трябваше да има позиционирани хора, които да дават ясен ангажимент на партиите си, че стоят зад правителството, обясни той пред Нова телевизия.

Според Москов сега е нужно мнозинство за тясна програма. По думите му много качествени хора са си тръгнали с обида от министерството, не защото не са имали добри идеи, а защото зад тях не е стояло мнозинство, което да ги реализира.

Още по темата
Москов, който репликира остро лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна при дебатите за кабинета, заяви, че темата не е ДПС, а моделът, чийто основен политически носител през годините е било движението  – „моделът на срастване на властите“.

Министърът посочи и че не става дума за личността на Делян Пеевски, към когото персонално се обърна с репликата, че сенките раждат чудовища, защото утре на негово място може да бъде друг.

„Сигурен съм в това, че поддържането на модел, в който един етнос бива държан във феодално подчинение, а върхушката му получава възможността да краде на високи нива, е лошо. Българските граждани, независимо от тяхното вероизповедание и етнос, трябва да бъдат обединени на политически принцип“, коментира Москов.

"Ако не се променят правилата, винаги ще има някой, въпросът е борбата с модела”, категоричен бе той.

Като министър Москов обеща да направи нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта.

„Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия. Медицината е високоспециализирано занимание, което се нуждае от високо заплащане”, заяви той.

Министърът подчерта, че трябва "здраво да се стъпи на педалите" и да се усвоят максимално много европари.

Москов обясни, че ще бъде въведена и комисия за текущ контрол на изразходването на бюджетни средства.

„Още по времето на мандата ми като общински съветник в София бяхме направили такава комисия, предвиждаме да я направим и в парламента. Ще разчитаме на правилата и на публичността. Трябва ми месец, но обещавам, че от януари ще качим в интернет всяко едно решение. Това е начинът да излезем от сенките”, допълни Москов.

Министърът каза, че към момента повишаването на здравната вноска не е сред приоритетите.

Той обясни, че има думата за екипа си, но не коментира имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase