Снимка: Булфото, архив

Новоизбраният премиер Бойко Борисов събира своите министри в понеделник сутрин в Министерския съвет, където ще бъдат обсъдени предстоящите назначения по ведомствата и областните управи.

Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си. Единственото изискване на премиера било във финансовото министерство, МВР и социалното да има по трима заместници, съобщава „24 часа“. Идеята била така министрите да носят пълната отговорност за ведомствата и за екипите си.

Още по темата

В крайна сметка обаче окончателната дума е на министър-председателя, който трябва да реши дали да подпише заповедта за назначаване на предложените зам.-министри, или не.

Част от министрите готвели по два списъка с кандидати за зам.-министри. Единият щял да е с по 2-3 имена за техния ресор, а другият бил подготвен като партийна квота за повече от един ресор. Причината е, че Реформаторският блок искал отговорността да е споделена и да има хора във всяко министерство, твърди изданието.

Остава отворен и въпросът за областните управители и как ще се назначават те. Говори се, че РБ иска 1/4 от 28-те областни управители, както и заместници навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase