Снимка: Булфото, архив

"Започва втори тур в делбата на властта", анонсира на първа страница "Труд". ГЕРБ държи да има зам.-министри във всяко министерство. Дебатите започват днес при вицепремиера Румяна Бъчварова. Очаква се втори ешалон във властта и при премиера Бойко Борисов. Реформаторският блок крият кандидатите си за втория ешалон, а от АБВ засега не вземат отношение по въпроса.

Официалната позиция на Патриотичния фронт е, че не искат да участват в изпълнителната власт, уточнява на вътрешна страница изданието.

ГЕРБ ще предложат по една парламентарна комисия на всички партии в парламента, а на коалиционните партньори - реформаторите, три, съобщава в акцентна си новина "24 часа". Със сигурност зам.шефът на ДСБ ген. Атанас Атанасов и зам.-лидерът на СДС Румен Христов ще оглавят вътрешната и земеделската комисия.

На първа страница "Капитал Daily" се включва по темата с информацията, че управляващите подготвят нов данък за капиталовия пазар. Налогът е по подобие на европейската такса върху транзакциите, става ясно от одобрената от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ управленска програма. Намерението е не да се облагат печалбите от сделки на борсата /които ще останат освободени/, а да се правят отчисления върху оборотите от операции с ценни книжа. Според пазарни участници въвеждането на такъв данък би влошило допълнително незавидното състояние, в което се намира капиталовият пазар в България, а приходите от него не биха оправдали щетата, която ще понесе бизнесът.

Специален закон ще пази чиновниците, които работят по европректи. "Става въпрос за малко над 1000 души. Тези експерти крепят цялата система и трябва да са достатъчно неуязвими и защитени", заявява пред "Стандарт" вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Според него спецовете трябва да бъдат опазени от политически чистки, защото са висококвалифицирани, за да работят с милиардите от Европа.

"Големите експерти са сигурно около 50-60 човека, а хората, които вземат мениджърски решения не са повече от 20", допълва Дончев. Бъдещият закон ще даде и по-големи права на инвеститорите, които кандидатстват по европрограми. Целта е те да имат възможност да обжалват, когато не са доволни от съответното министерство, уточнява Дончев.

"Участието на АБВ във властта ще е оправдано само ако постигнем политиките си", обявява в интервю за "24 часа" Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

"Участието ни ще стане безсмислено, ако видим, че не можем да отстояваме приоритетите си. Затова за мен е много важно програмата на правителството да е въз основа на декларацията, която приехме, и да я изпълняваме. Ако това направи правителството, то ще е успешно. До момента такъв експеримент не е правен, но си мисля, че ще е добър", споделя Калфин.

От страниците на "24 часа" Румяна Бъчварова, вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация, коментира: "Коалицията, която се получи е прекалено нова и затова на много хора им изглежда крехка. Аз се надявам да се окаже устойчива.

Принципите, на които е изградена, не са свързани с компромиси, напротив, в основата на тази формула е съгласието. Това е нашата програмна декларация, в която има основни политики и общото разбиране, че извън тази формула партиите запазват собствената си идентичност и възможността да следват някои свои специфични идеи, с които останалите не могат да се съгласят."

"Това е правителство на олигархията, поредното правителство на дясната олигархия, която всъщност превърна прехода в социалнакатастрофа за България", анализира в интервю за "Дума" Магдалена Ташева, депутат от "Атака". Според нея в този си формат правителството ще продължи да провежда дясна политика, "политика на разграбване на това, което е останало от България".

"Вие ще видите сега - те вероятно ще започнат да ни подготвят за това, че ще разпродадат и БЕХ, и двата работещи реактора на АЕЦ "Козлодуй", ще приватизират ТЕЦ "Марица-изток 2", която е държавна. Те ще грабят, ще продължават да грабят и да инкасират,първо от това, че източват държавния бюджет и продават държавна собственост на свои фирми, и второ, от геополитическите гешефти и подкупи, които ще им дават враговете на България, които ще се облагодетелстват от политиката на либерализация, приватизация и дерегулация", прогнозира Ташева.

Варна планира изграждането на нова зона за отдих до морето. В нея ще бъдат изградени сцена, спортни съоръжения и паркоместа, анонсира "Монитор". Снимки на идейния проект за отваряне на зоната от Морска гара до второ кейово място на пристанище Варна публикува във Фейсбук кметът Иван Портних. По предложение на общината, част от пристанището ще бъде отворено за посещение от граждани.

В отговор на въпрос за "Монитор"доц. д-р Стоян Маринов, директор на колежа по туризъм във Варна, отчита: "В края на сезона се очертава 12 процента спад на руски туристи, което числено е около 150 хиляди души, 15 на сто спад при украинците - около 7 хиляди туристи. 10 процента обаче е ръстът на германските гости, което е около 30 хиляди души повече. Сериозен ръст от 71 процента и възвръщане на туристите има от Израел, които това лято са били с 10 хиляди повече от миналото."

Статистиката на Маринов показва още увеличение туристите от Беларус, Норвегия, Белгия, Латвия и Естония.

"Труд" цитира статистика, която сочи, че двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България колективната памет постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. 94 процента от на-младото поколение /16-30 г./ споделят, че не знаят нищо за този период. 40 на сто от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена...

Петдесет и пет процента от българите одобряват Тодор Живков, сочи друга статистика, цитирана от "Преса". За сравнение – през 1991 г. НЦИОМ отчита, че само 16 на сто от българите са оценили с плюс бившия Първи.

Според челото на "Телеграф" над 20 млн. лв. годишно губи държавата от млади лекари, които заминават да на работа в чужди болници. 462-ма наши медици са избрали да работят зад граница от началото на 2014 г. досега. През миналата година сертификат за работа извън България са получили други 406 доктори, сочат данните на Българския лекарски съюз. В същото време държавата отпуска 7548 лв. на година за обучението на всеки студент по медицина.

Развитието по 436 разследвания и съдебни дела е включено в специален списък на прокуратурата, пише под глава "Сега". В него са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин. Всички тези дела са включени с аргумента, че се следят от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите или общественият интерес към тях е особено голям.

Всяко второ лекарство в интернет е фалшиво, алармира на първа страница "Монитор". Над 60 процента от медикаментите, разпространявани он лайн са ментета. За това съобщава директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова,позовавайки се на данни от Европейската комисия. По думите й българският потребител може да купи и купува всичко, което се предлага он лайн не само в наши, но и в чуждестранни сайтове. В повечето случаи ментетата не са опасни, но копират досущ оригиналите. Някои от тях обаче са с отклонение в дозировката на активното вещество и могат да окажат негативно влияние и странични реакции в човешкия организъм.

Километрични опашки от тирове запушиха границата ни с Турция на пункт "Лесово - Хамзабейли" в неделя. отбелязва под глава "Новинар". По-голямата част от камионите чакат да влязат от южната ни съседка. Според някои от шофьорите пикът на задръстването е бил преди няколко дни, когато се наредили в 30-километрова колона, която стигнала чак след Одрин. Това изнервило допълнително чакащите от по 3-4 дни превозвачи, които хвърлиха вината върху родните митничари. Според тираджиите нашите полицаи преглеждали всеки камион на скенер, което затруднило преминаването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase